bloggers.media1@gmail.com

Mujica je Predsjednik po volji naroda!

José Mujica

Mujica je Predsjednik po volji naroda!

Prošlo je tjedan dana od izbore za Predsjednika Republike Hrvatske, naravno svi znamo da smo dobili Predsjednicu u osobi Kolinde Grabar Kitarović, njen prethodnik, još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović je kako kažu dobio otkaz, naime on je prvi Predsjednik RH koji je dobio “otkaz” od onih istih koji su ga izabrali na funkciju Predsjednika Republike Hrvatske vjerujući u njegov program pod sloganom “NOVA PRAVEDNOST”, kako stvari stoje, izgleda da su građani ocijenili da pravednosti nije bilo dovoljno, pa smo stoga dobili predsjednicu koja kaže da moramo “ZAJEDNO ZA HRVATSKU”, ne sviđa mi se to, siguran sam da ćemo biti preveslani… jer puno je obećanja samo da bi se došlo na vlast, a nakon toga slijedi razočarenje… kao i uvijek!

Razlikuju li se Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović, naravno, ona je žensko, a on muško, ima li političkih razlika, ima, ali su načelno kozmetičke naravi, svatko od njih dvoje je u izbornoj kampanji govorio više manje ono što narod želi čuti, Kolinda je to činila u puno većoj mjeri i s puno elemenata nacionalne retorike, podilazeći desnom i ekstremno desnom biračkom tijelu, zanemarujući pri tome stvarne predsjedničke ovlasti, pa je izborni rezultat u konačnici podijelio Hrvatsku, da li je to dobro za našu Domovinu, ne bih rekao, svi mi zajedno ćemo se opet baviti politikom i politika s nama, a ne sa stvarnim problemima građana Hrvatske, koji grcaju u socijalnoj agoniji.

Da li je itko od ovo dvoje pokazao skromnost, svojom pojavom ili svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, prateći lik i djelo oboje predsjedničkih kandidata ja to nisam primijetio.

Postoji li Predsjednik kakvoga bi ja volio vidjeti na čelu države, naravno, radi se o gospodinu utjelovljenom pod imenom José Alberto “Pepe” Mujica Cordano s trenutnom funkcijom predsjednika Urugvaja, ili kako ga skraćeno zovu svjetski mediji José Mujica, po čemu je on poseban, nitko mu ne može osporiti skromnost i empatiju koju pokazuje prema siromašnom djelu svog naroda.

Kako je José Mujica postao to što je, Predsjednik države s empatijom za sve socijalno ugrožene, pa vjerojatno njegov životni put govori o tome kako se je kalio u osobu koju njegov narod voli i poštuje.

José Alberto PepeMujica Cordano rođen je 20. svibnja 1935. godine od oca Demetrio Mujica, španjolsko baskijskog podrijetla i majke Lucy Cordano, kći talijanskih imigranata. Otac José Mujice je bio skromni seljak, čija je mala farma propala neposredno prije njegove smrti 1940. godine, kada je malom Mujici bilo svega 5 godina.

Nakon smrti oca mali Mujica se s majkom Lucy Cordano seli k njenim roditeljima, koji su imali mali vinograd, to je mjesto na kojemu José Mujica odrasta. Mujica je tražio sebe u raznim političkim strujama, ali se na koncu sredinom 60 godina prošlog stoljeća pridružio pokretu Tupamaros, oružanu političku skupinu nadahnutu kubanskom revolucijom.

Mujica je u svojoj revolucionarnoj borbi bio ranjavan čak šest puta, bio je nekoliko puta uhićivan, bježao je iz zatvora, bivao opet uhićivan i sve tako do 1985. godine kada je u Urugvaju obnovljena ustavna demokracija, Mujica je oslobođen po zakonu o amnestiji, ukupno je u zatvorima vojnog režima proveo 14 godina, naravno Mujica nije tu stao nego je nastavio svoj politički angažman sve dok na izborima nije postao Predsjednik Urugvaja, na dužnost je stupio 01.03.2010. godine i od tada ne prestaje oduševljavati svojom skromnošću i empatijom prema narodu koji mu je poklonio povjerenje.

Baš me zanima da li bi ikoji od naših predsjednika učinio ono što je učinio i još uvijek čini José Mujica, naime on je zasigurno izuzetak među svjetskim predsjednicima koji 90% svojih primanja donira siromašnima, plaća Predsjednika Urugvaja je 15000 dolara, Mujici nakon doniranja ostaje 1250 dolara, za što on kaže da mu je dovoljno za funkcioniranje jer zna da mnoštvo njegovih sunarodnjaka preživljava s puno, puno manje.
Njegova supruga Lucía Topolansky zastupnica u Urugvajskom parlamentu također dobar dio primanja odvaja za socijalno ugrožene.

José Mujica i Lucía Topolansky

U njegovoj imovinskoj kartici se kao najvrednija imovina osim skromne kuće s malim rasadnikom cvijeća u kojoj živi sa svojom suprugom, spominje i VW Buba vrijedna oko 2000 dolara (jednu VW Bubu iste vrijednosti ima i njegova supruga), predsjednička palača na koju ima pravo korištenja dok mu traje mandat je krajem 2011. godine završila u “rukama” beskućnika koji su se smrzavali, odnosno predao ju je njima na korištenje, neću niti zamišljati kako bi kod nas reagirali na sam spomen ideje da se Predsjednički dvori na Pantovčaku, službena rezidencija predsjednika Republike Hrvatske od 1992. godine da na korištenje npr. deložiranima!

Zanimljivo je da je i sama Vlada Urugvaja veoma liberalna i demokratska, naime 2013. godine, Urugvaj je legalizirao istospolne brakove te proizvodnju, konzumaciju i prodaju marihuane.

Vlada za istospolne brakove smatra da ljude čine  zadovoljnima i sretnima, a u njihovoj ljubavi ne vide nikakav problem koji bi ugrožavao heteroseksualnu većinu, a legalizacija marihuane omogućuje policiji bavljenje puno težim oblicima kriminala koji doista nanose štetu društvu.

Još malo o tome kakav je Mujica, naime svaki novinar intervju s predsjednikom neke države smatra osobnom čašću, a novinar Krishna Andavolu s internetskog portala Vice će zasigurno ući u povijest kao prvi novinar koji je pred predsjednikom neke države zapalio “joint”, povukao prvi dim, izazvao osmijeh na licu predsjednika Mujice i krenuo s poslom.

Mujica ima i onu stranu lica koju drugi političari skrivaju, on bez ikakvih problema iskreno progovara o manama i licemjerju drugih političara i institucija bez skrivanja iza diplomatskih fraza.

Izgleda da se ovakvih primjera u kojima Predsjednik Urugvaja pokazuje svoju brigu o siromašnima, svom socijalno-liberalnom svjetonazoru može naći na stotine, to ga čini jedinstvenim, a Urugvaj postaje zemlja kojoj se dive i mnogostruko bogatije zemlje s dugotrajnom tradicijom demokracije.

Da li je José Mujica zbog svega nabrojenog manje Predsjednik u odnosu na stereotipe ostalih predsjednika raznih svjetskih država koje smo do sada imali prilike vidjeti širom svijeta… ne bih rekao, naprotiv, on je točno onakav kakav bi trebao biti predsjednik jedne države, predsjednik iz naroda i za narod!

Mujica svoj mandat završava 01.03.2015. godine i ne namjerava se više kandidirati.

Da takav je on, jednostavan i skroman, Mujica je Predsjednik po volji naroda kakvoga bi želio vidjeti  na čelu Republike Hrvatske!

2 komentara
  1. Vanesa 6 godina prošlo

    Stvarno jako simpatičan čovjek, mislim da mi nikada nećemo imati nekoga nalik njemu jer će se sami građani prvi pobuniti ako se ured predsjednika da na korištenje sirotinji. Takvi smo mi, glupi i tupi!

    • Sanjin 6 godina prošlo

      Vanesa, totalno se slažem sa tobom. Nismo mi te sreće da dobijemo ovako suosjećajnog predsjednika.

Komentari su zatvoreni.

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas u vezi svih pitanja vezanih za www.bloggers.media Vaši podaci se mogu koristiti samo za komunikaciju s vama i to u vezi teksta koji šaljete putem ovog obrasca. Slanjem prihvaćate pravila.

Sending

2021 © Sva prava pridržana - Bloggers.Media

Log in

or

Forgot your details?