bloggers.media1@gmail.com

Blog – SEO optimizacija i posjećenost

Blog – SEO optimizacija i posjećenost

Odavno sam svjestan činjenice i saznanja kako si mnogi blogeri postavljaju pitanje zašto njihov blog nema veću posjećenost unatoč kvalitetnom sadržaju i redovitom oglašavanju putem društvenih mreža, oni nešto upućeniji su “ubacili” na svoje blogove Google analytics kod za praćenje događanja na vlastitom blogu, naravno, tu primaju informacije o broju posjetitelja, ukupnom broju pregleda stranica, demografskoj strukturi, broju posjetitelja po državama, gradovima, ključnim riječima koje su dovele posjetitelje na blog, itd. i unatoč tomu oni ne shvaćaju principe koji im mogu povećati posjećenost? Naravno nije to ništa čudno, previše je to zahtjevno i za osobe koje poznaju osnove optimizacije web stranica za pretraživače, pa čak i za SEO majstore (search engine optimization – optimizacija za pretraživače ili kako se to kod nas kaže SEO optimizacija) koji u većoj ili manjoj mjeri razumijevaju ponašanje Google algoritama i pravila koja će od bloga učiniti medij dostupan široj javnosti.

Isto tako je istina da su neki blogeri samo kvalitetom sadržaja, odnosno edukativnim, informativnim, zanimljivim ili senzacionalističkim sadržajem uspjeli stvoriti blog brendove koje prate tisuće čitatelja i jedva čekaju njihov sljedeći članak, ima ih na prostoru Balkana sigurno stotinjak. Naravno tu su i poznate osobe koje imaju vlastite blogove, većina ih je čitana zahvaljujući vlastitoj popularnosti, mada iskustveno znam da neki definitivno ne zaslužuju posjećenost koju imaju, ali eto, svaka budala ima svoje veselje.

Znači ove dvije skupine, jedna koja je kvalitetom, a druga svojom medijskom popularnošću podigla čitanost na svojim blogovima se ne mogu uspoređivati. Koliko Google obraća pažnju na te dvije skupine…, bez obzira na popularnost medijski poznatih osoba, njihovi blogovi ako ne nude neku osobitu kvalitetu, neće tako dobro proći u “sukobu” s blogovima koji nude edukativan, informativan i zanimljiv sadržaj koji Google cijeni više od svega, jer činjenica je da su neki blogovi baš zahvaljujući svojim kvalitetnim sadržajem od svojih autora učinili poznate i medijski eksponirane osobe, neću ih nabrajati jer ću zasigurno nekoga izostaviti, a to mi nikako nije namjera, a i da budem iskren ima ih previše 🙂

Sada dolazimo do ključne točke, što kazati odnosno preporučiti tisućama blogera koji se svojski trude napraviti kvalitetan sadržaj ali ih unatoč tome posjećenost zaobilazi u širokom luku, neću puno filozofirati, već ću iznijeti iskustvo ovog bloga koji je s radom startao 03.01.2015. godine, kao prvo i osnovno, pošto je ovo blog temeljen na WordPress platformi, odmah je instaliran besplatni dodatak SEO by Yoast, po mom mišljenju jednostavan i pouzdan dodatak s kojim ćete jako lijepo urediti neke osnove on page optimizacije, (a ne zahtijevaju neko posebno znanje) poput naslova, opisa i ključnih riječi na koje Google prvenstveno obrati pozornost prilikom “čitanja” članka, Google je to prva i osnovna informacija koju dobiva od bloga, zatim kreće na sadržaj, a sadržaj je kralj svega, ako dobro ukomponirate ove dvije stavke, uspjeh ne može izostati.

Ovdje možete pogledati kako to izgleda kada je sve složeno na primjeru ovog članka, a na način koji sugerira SEO by Yoast, naravno pod uvjetom da vaš sadržaj sadrži sve traženo.

SEO optimizacija blog

Dobar primjer koliko naslov članka znači u promociji je članak koji je nedavno na www.bloggers.media objavila Nataša, mada nije vodila brigu o tome kako će se to odraziti na rezultate pretrage na Google, putem Google analytics sam ustanovio da je ključnu frazu “Dobitak na lotu” pretražilo 46 osoba , “Dobitak na lotu i život na rate“, te su tako igrom slučaja posjetili članak (www.bloggers.media se u rezultatima pretrage iako “dobitak na lotu” nije posebno konkurentna ključna riječ nalazi na 11. mjestu u rezultatima pretrage i tamo se članak pozicionirao za svega par dana, naravno to je prvo pozicioniranje nakon objave članka, nakon kojega rezultat obično padne za nekoliko mjesta, tzv. “Google Dance”, ali kasnije u pravilu napreduje prema naprijed), bila to njihova namjera ili ne, ali u svakom slučaju, neka samo jedna osoba od onih koje su tražile dobitak na lotu, a našle su članak s www.bloggers.media, nastavi posjećivati blog, naslov članka je u tom slučaju odradio svoje u daljnjem promicanju bloga.

Ima tu još faktora, jedan od njih je svakako ime bloga, odnosno domene, u slučaju bloga www.bloggers.media, mogu ustvrditi da je ime donijelo veliku posjećenost s engleskog govornog područja, preko 2000 posjetitelja mjesečno, jer bez obzira na to što je vremensko zadržavanje na blogu zbog samog imena zanemarivo, radi se u pravilu u trajanju posjeta između 20 i 30 sekundi, mislim da posjetiteljima s engleskog govornog područja kroz glavu prođe W.T.F., ali eto, još jedna stavka koja barem malo gura blog naprijed 🙂

Do sada su zbog samog imena domene, pale i dvije ponude za kupnju domene i to s one strane velike  bare, nisu to bili novci za baciti ali njihova ponuda je ipak u potpunosti ignorirana. Činjenica je da ime domene bloga u maloj mjeri utječe na posjećenost jedino kada se ključna riječ u imenu domene može povezati sa specijaliziranim blogovima koji i na takav način predstavljaju svoje tekstove, u suprotnom od imena domene bloga nema neke prevelike koristi.

Još jedna bitna stavka se nameće kao nezaobilazna, besplatno sredstvo promocije blogova, naravno radi se o društvenim mrežama, na kojima možete dijeliti sadržaj svojih blogova i naravno samo konstantnom afirmacijom prijatelja ili sljedbenika na društvenim mrežama, možete stvoriti stalnu publiku i stvarati novu, naravno, mukotrpan je to posao, ali neka vas vodi misao da nitko nije uspio u svom poslu, a da nije dao sve od sebe.

Jedno je sigurno, uspjeh neće izostati kod svakog blogera koji u stvaranju kvalitetnog sadržaja na svom blogu ustraje i ne posustane, jer biti istinski bloger u današnje vrijeme je postala istoznačnica ljubavi u promicanju vlastitih misli i ideja, usprkos borbi s vjetrenjačama koja traje i traje!

3 komentara
 1. Dinko 5 godina prošlo

  Poučan članak za laike koji žele poboljšati svoju vidljivost u SERP-u, a imaju blogove na wordpressu. Iako me čudi da ljudi sami ne traže solucije koje bi im povećale posjećenost.
  Naučit će sa vremenom 😉

 2. Mirko Lednicki 5 godina prošlo

  Zanimljiv članak.
  Imao bi par stvari za dodati vezano uz CMS-ove i optimizaciju. Definitivno kruži uvriježeno mišljenje da stranice rađene u WordPressu bolje kotiraju i prihvaćenije su od strane tražilica (prvenstveno Google), što iz našeg iskustva pokazuje da nije istina.
  Radili smo optimizacije stranica rađene u Joomli (i naša korporativna stranica je rađena u Joomli, također) i te stranice, sa teškim ključnim riječima/frazama (KEI iznad 11.800) , nalaze se među prvih 5 rezultata pretraživanja.
  Trenutno radimo optimizaciju web stranice (stara mjesec i pol) također rađena sa Joomla, i u roku tih mjesec i pol, dana koliko radimo optimizaciju, stranica se sa ključnom riječi (KEI 2.160) popela se na 11 mjesto, a da još nismo počeli sa off-page optimizacijom.
  Lijep pozdrav

  • Autor
   Dean Mladenović 5 godina prošlo

   Mirko, u potpunosti se slažem s vama, nitko pametan ne tvrdi da je lakše optimizirati stranice rađene u WordPressu, a još manje insinuirati činjenicu kako Google preferira WordPress, ovaj članak je napisan zbog toga što je WordPress trenutno najzastupljenija blogerska CMS platforma i ništa drugo osim toga.

   Lijepi pozdrav 🙂

Komentari su zatvoreni.

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas u vezi svih pitanja vezanih za www.bloggers.media Vaši podaci se mogu koristiti samo za komunikaciju s vama i to u vezi teme koju šaljete putem ovog obrasca. Slanjem prihvaćate pravila.

Sending

2014 © Sva prava pridržana - Bloggers.Media

Log in

or

Forgot your details?