bloggers.media1@gmail.com

Nadav Ben Yehuda, život je važniji od uspjeha

Nadav Ben Yehuda

Nadav Ben Yehuda, život je važniji od uspjeha

Ovaj događaj je iz 2012 godine…

Tada 24-godišnji izraelski penjač Nadav Ben Yehuda, nalazio se na samo 300 metara od vrha Mont Everesta ali je odustao od svog sna o osvajanju najvišeg vrha na Zemlji kako bi spasao ozlijeđenog i smrznutog turskog alpinistu Aydin Irmaka.

Nadav Ben Yehuda je događaj opisao na sljedeći način:

“Prošao sam pored dva ljudska tijela koja su bila još uvijek topla. Shvaćajući da umiru i da više nemaju snage za kretanje, alpinisti bez snage otpuzali su u stranu, pali u komu i umirali, a oni koji su nastavili s kretanjem su ih zaobilazili.

Jednog sam odmah prepoznao, bio je to Aydin Irmak iz Turske, sreo sam ga u baznom logoru. Bio je u nesvijesti, nije imao rukavice, kisik, ranac, a uklonjena mu je bila i kaciga. Čekao je kraj. Drugi penjači su prolazili pored njega ne maknuvši ni prstom, ali ja sam znao da ako budem prošao pored njega i ostavio ga tu, da će umrijeti. Odlučio sam da ga trebam pokušati spasiti.

Aydin i ja počeli smo sa silaskom, to je trajalo oko 9 sati. Bilo je vrlo teško nositi ga na sebi jer je bio težak. Na trenutke bi se osvijestio, ali onda bi se opet onesvijestio. Kada je napokon došao k sebi, počeo je vrištati od bolova i to nam je još više otežavalo spuštanje. Vrlo sporo smo se spuštali, a u jednom trenutku mi se slomila maska za kisik.

Nešto kasnije sreli smo penjača iz Malezije, koji je također bio na ivici snage. Bilo je jasno da niti on ne može ići dalje. Penjače koje sam sretao usput molio sam da mi daju malo kisika za dvojicu smrznutih alpinista, i neki su pristali i pomogli nam.

Nekako smo došli do kampa. Helikopter ih je evakuirao i prevezao do bolnice u Katmandu.

Svi su imali ozbiljne smrzotine. Nadav Ben Yehuda je također imao ozbiljne smrzotine prstiju, jer je tijekom akcije spašavanja morao skinuti rukavice.

“Suočio sam se s izazovom, biti najmlađi Izraelac koji se ikada popeo na Mont Everest, što bi bilo sjajno za moju karijeru, ili pokušati spasiti živote. Izabrao sam drugu opciju i uspio sam to učiniti. Hvala svima koji su mi pomogli u pripremi i podučavanju. To mi je dalo dovoljno snage da uspijem spasiti živote.

Izdvojena fotografija Nadav Ben Yehuda: wikipedia

 

0 Komentara

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas u vezi svih pitanja vezanih za www.bloggers.media Vaši podaci se mogu koristiti samo za komunikaciju s vama i to u vezi teksta koji šaljete putem ovog obrasca. Slanjem prihvaćate pravila.

Sending

2021 © Sva prava pridržana - Bloggers.Media

Log in

or

Forgot your details?