bloggers.media1@gmail.com

Zdrava prehrana i tempo življenja

zdrava prehrana i tempo življenja

Zdrava prehrana i tempo življenja

Nepravilna prehrana, ubrzan tempo življenja izložen stresnim situacijama, nedovoljna tjelesna aktivnost dovodi do slabljenja i poremećaja imunološkog sistema. Takav organizam postaje podložan razvoju raznih kroničnih bolesti, i ne samo to, takav organizam nije u stanju više niti se sam izboriti s najobičnijom prehladom.

Zato svakodnevno možemo pročitati ili čuti o važnosti zdrave prehrane koja je postala jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka, jer s nepravilnom prehranom uz tjelesnu neaktivnost velika je vjerojatnost nastanka različitih oboljenja: pretilost, dijabetes, povišeni krvni tlak, arterioskleroza, moždani i srčani udar i neke vrste karcinoma.

Termin zdrave prehrane ponekad može biti i zbunjujući jer se s trendovima često mijenjao, no postoje ipak nekoliko pravila s kojima se većina nutricionista slažu i preporučuju.
Tako se pod zdravom prehranom smatra unos raznolike hrane, obavezan doručak, puno voća i povrća, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke, žitarice punog zrna, piti puno vode, jesti ribu (plavu), smanjenje unosa soli, šećera i rafiniranih žitarica, ograničenje unosa zasićenih masti, alkohola, hrane koja sadrži dodatni šećer, unos mliječnih proizvoda s manjim udjelom masti, izbacivanje unosa gaziranih pića i jako važno je ne preskakati obroke.

Puno se može nabrajati pod terminom zdrave prehrane, ali jednostavno rečeno ključ zdrave prehrane je u raznolikosti i umjerenosti u jelu i piću.
Sva hrana može biti dio zdrave prehrane, samo se mora umjereno konzumirati, dakle nema zabranjenih namirnica, jedite sve, ali u umjerenim količinama.

Obzirom u današnjem ubrzanom tempu života važno je naglasiti da bi trebalo pronaći ravnotežu između opsjednutosti konzumiranja brze hrane i opsjednutosti zdravim načinom prehrane.
Obzirom da je hrana potreba, namirnice koje se koriste u prehrani ne trebaju biti skupe kako bi bile zdrave, ponekad su dovoljne male promjene u načinu na koji pripremate hranu da bi ste se hranili zdravije.

Važno je naglasiti da ne konzumirate proizvode na čijoj deklaraciji ima sastojaka za koje nikad niste čuli i ne kupujte ništa što ima više od pet osnovnih sastojaka.
Veliki značaj za pravilnu i zdravu prehranu je uzimanje što laganije hrane, odnosno hranu za koju je potrebno kraće vrijeme za probavni period. Hrana koja nije potpuno probavljena teško je izbaciti iz organizma i posljedice su usporavanje metabolizma, gojaznost i stvaranje toksičnih tvari, a upravo je redovno izbacivanje i oslobađanje od toksičkih otpadnih tvari osnova zdravog organizma i zadržavanje optimalne težine.

biciklistica - tjelesna aktivnost
Foto: www.goodfon.su

Jako je važno da čovjek postane svjestan važnosti zdrave prehrane kao preduvjet u suzbijanju nekih kroničnih degenerativnih bolesti, postepeno mijenjajući navike prehrane u smanjenu unosa industrijske prerađene hrane.

Moramo napomenuti kako je još davno grčki filozof i liječnik Hipokrat naglašavao važnost zdrave prehrane rekavši: „sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja po tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.”

Dakle, jako je isplativo za kvalitetan život i naravno dobro zdravlje obratiti pažnju na način kako se hranimo, koje namirnice koristimo i kako ih spremamo. Dovoljni su svakodnevni mali koraci i promjene koje će postepeno dovesti do zdravije prehrane, i na tom putu nemojte zaboraviti i važnost tjelesnih aktivnosti.

Zdrava prehrana i tempo življenja, što reći na kraju, nego zaželjeti Vam sretan put!

0 Komentara

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas u vezi svih pitanja vezanih za www.bloggers.media Vaši podaci se mogu koristiti samo za komunikaciju s vama i to u vezi teme koju šaljete putem ovog obrasca. Slanjem prihvaćate pravila.

Sending

2014 © Sva prava pridržana - Bloggers.Media

Log in

or

Forgot your details?