bloggers.media1@gmail.com

Čovjek nije otok

otok slovenija

Čovjek nije otok

 

Čovjek nije otok. Čovjek je vulkanski otok s potencijalom za samouništenje.

 

Ovaj svijet je definitivno otišao k vragu… Toliko apsurdne arogancije da se čovjeku smuči. Gotovo svaki individualac u okruženju je dovoljno pametan i odlučan da svijetu nameće svoje osobno mišljenje i stavove.

S druge strane, zatočeni smo sa toliko nametnutih propisa za koje nitko od nas nema pojma gdje i u koju svrhu nastaju. Tko ih predlaže, a tko ih usvaja? U čijem interesu i za čiji račun?

Urbane gradske zone sa shoping-centrima su postale pravi mravinjaci. Nikako nemojte propustiti kratkotrajnu akcijsku ponudu ili blagdansku rasprodaju. Mahnito panična kupovina gotovo nikad ne prestaje. Užurbanost, nervozno parkiranje, naguravanje, laktanje, nestrpljivo stajanje u redovima.

Nedjelja u gradu, mrtvilo, nigdje nikoga. Gdje su svi ti ljudi? Stanje hibernacije pred TV-ekranom, listanje kataloga i pisanje popisa za novu kupovinu. Ukoliko ste se zaigrali u trgovačkim centrima, pa vam nije ostalo dovoljno financijskih sredstava za podmirivanje vaših redovnih mjesečnih režijskih troškova uskoro će vam prisjesti svi akcijski proizvodi zbog kojih ste se uopće dali navući u tu razvratnu  pustolovinu.

Bili ste naivni. Niste prevenirali i dovoljno uštedjeli da biste pokrili dodatno nastale troškove. Pri tome ćete najvjerojatnije shvatiti da vam pola proizvoda uopće nije potrebno i da ste samo bacili novce, proizvodeći još više ambalažnog otpada i smeća. Kasnite li s redovnim mjesečnim uplatama? Slijedi zastrašivanje ovršne mafije. Nesretne oštećene institucije su „prisiljene svoja potraživanja i naknadu štete naplatiti putem Ovršnih zakona“ dok nam svakodnevno prijete „pripadajućim zakonskim zateznim kamatama uvećanjem eskontne stope HNB-a“. To vam je lijepo tekstualno upisano na svakom pristiglom računu uz naknade, provizije i kamate.

Nemate izbora, robovi ste sistema! Plaćajte porez, obavezno tražite račune, prijavljujte sivo tržište i možda ćete biti izvučeni kao nagradni dobitnik Ministarstva financija. Budite sistemski igrač i sudjelujte u nagradnoj igri. Budite krajnje oprezni i nepovjerljivi jedan prema drugome, špijunirajte se međusobno. Svi ste vi međusobni neprijatelji, solidarnost je zatrta. Naivci!

Zajedništvo, tolerancija, solidarnost i ljubav prema svim ljudskim bićima. Ma, kakva ljubav i kakvi bakrači? Novac je ono što vas određuje. Novac i modni detalji. Modni detalji i statusni simboli. Kolektivni individualizam. Koji mobilni uređaj koristite? Koji model automobila posjedujete?

Ne zanosite se glupostima. Nitko vas neće pitati što vam je u srcu i kako vam je na duši. Imidž je bitan! Danas nikoga ne zanima jeste li jutros poljubili svoju majku, sestru ili dijete. Nikoga nije briga kada ste posljednji put osjetili topli zagrljaj. No, to nikako ne znači da ne brinu o vama. O, da! Itekako brinu, razmišljaju, kritiziraju i osuđuju! Ne samo na temelju vaših statusnih simbola.

Radi se o duboko nametnutim i već gotovo ukorijenjenim podjelama jer sva naša osobna ograničenja služe u korist tome. Pitanje vaše vjere, vaših ideoloških stavova, vaše pripadnosti političkim strankama, vašeg nacionalnog identiteta, seksualnog opredjeljenja, vaših svjetonazora. Ne mogu dokučiti zbog čega ne podnosimo različitost kad je ona jedna od temeljnih odrednica ove planete.

Danas je svatko svakome pop. Muškarci koji nisu ovladali svojom ejakulacijom imaju jasan stav o zabrani abortusa, poput emancipiranih žena s jasnim stavom o nužnosti služenja vojnog roka za muškarce. Heteroseksualci znaju što je najbolje za  homoseksualce, a vegetarijanci za mesojede. Bez promišljanja, bez empatije.

Na žalost,mi toga nismo ni svjesni jer je naš pogled usmjeren prema van, a ne prema unutra. Mi radije kritiziramo druge nego da preispitujemo sebe. Smeta me oronula gradska fasada i šahtovi na bulevaru. Toliko me to smeta da ne primjećujem svoju poderanu čarapu i tužna lica svojih susjeda.

Licemjeri znaju što je najbolje za nas. Ukoliko mi bolje znamo što je dobro za njih, time postajemo još veći licemjeri. Dobrodošli u klub!

Osorščica

 

0 Komentara

KONTAKTIRAJTE NAS

Kontaktirajte nas u vezi svih pitanja vezanih za www.bloggers.media Vaši podaci se mogu koristiti samo za komunikaciju s vama i to u vezi teksta koji šaljete putem ovog obrasca. Slanjem prihvaćate pravila.

Sending

2021 © Sva prava pridržana - Bloggers.Media

Log in

or

Forgot your details?